Het eten op Kaapverdië is ontstaan uit een smakelijke mix van Afrikaanse, Portugese en Braziliaanse invloeden. In de gerechten van de verschillende Kaapverdische Eilanden proef je een rijke geschiedenis en herken je de vele culturele invloeden. Veel traditionele gerechten in Kaapverdië bevatten zeevruchten en vis, maar ook rijst en aardappel maken vaak deel uit van het eten in Kaapverdië. De stoofpot Cachupa, de soep Caldo Verde en de gegrilde kip Frango Assado behoren tot de populairste gerechten van Kaapverdië.
Inhoudsopgave:
In dit artikel vertellen we meer over het ontstaan van het eten in Kaapverdië. We beschrijven welke invloeden en ingrediënten je in de Kaapverdiaanse gerechten kunt terugvinden. Ook lichten we enkele van de populairste gerechten uit en geven we tips voor de restaurants in Kaapverdië.
In de basis is de Kaapverdiaanse keuken voornamelijk West-Afrikaans. Dit komt doordat de Kaapverdische Eilanden vroeger een belangrijke tussenstop vormden voor de trans-Atlantische slavenhandel. Veel slaven kwamen uit West-Afrika en hebben hun kookgewoontes en kooktechnieken naar Kaapverdië meegebracht. Ook de Portugezen hebben grote invloed gehad op het eten in Kaapverdië. Tijdens de Portugese kolonisatie van Kaapverdië hebben de overheersers hun eigen kooktechnieken, ingrediënten en gerechten meegebracht. Samen met de West-Afrikaanse invloeden is hier de Kaapverdiaanse keuken uit ontstaan.
Vanwege het overwegend droge klimaat op de Kaapverdische Eilanden moeten veel ingrediënten geïmporteerd worden. Er is immers weinig ruimte voor landbouw en veeteelt. Vis en zeevruchten zijn gelukkig wel volop verkrijgbaar dus dit is altijd vers en lokaal gevangen. Dit is dan ook de reden waarom veel van de gerechten uit de Kaapverdiaanse keuken vis of schaal- en schelpdieren bevatten. Zeedieren die veel gevangen en gegeten worden op Kaapverdië zijn onder andere tonijn, zwaardvis, goudmakreel, tandbaars, inktvis, kreeft en diverse soorten schelpdieren.
Hoewel het meeste vlees wordt geïmporteerd staat er toch vaak gegrild vlees op de menukaarten. Grote stukken steak worden vaak vers bereid op de barbecue. Ook kip en geitenvlees wordt veel gegrild, dit vlees is vaak lokaal geteeld.
Andere veel gebruikte ingrediënten zijn rijst, (zoete) aardappel en cassave. Ook diverse soorten bonen komen in veel Kaapverdiaanse gerechten voor.
Tip! Wil jij zelf Kaapverdiaanse gerechten proeven die gemaakt zijn volgens de recepten van échte locals? Boek dan deze eilandtour + lokale lunch waarbij je samen met een Kaapverdische familie op Sal een aantal heerlijke gerechten proeft. Ook op het eiland Santo Antão hebben we een leuke kook-workshop in de aanbieding waarbij je op een kleinschalige eco-boerderij met lokale ingrediënten typische Kaapverdische gerechten bereidt. Stuur ons gerust een berichtje voor meer info of bekijk hier de leukste activiteiten die je samen met de lokale bevolking in Kaapverdië kunt doen.
De gerechten uit de Kaapverdiaanse keuken zijn vaak vrij eenvoudig en bestaan dus vooral uit rijst, aardappelen, bonen, vis en wat groenten. Vlees van de barbecue en schaal- en schelpdieren staan ook vaak op het menu en worden veel op Kaapverdië gegeten. Met name gerechten met vis zijn een aanrader op Kaapverdië omdat deze bijna rechtstreeks vanuit de zee op je bord terecht komen. Vers gegrild met wat groenten en rijst erbij, eenvoudig maar erg lekker! Hieronder lichten we enkele van de populairste Kaapverdiaanse gerechten uit.
Het populairste en misschien ook wel het bekendste gerecht van Kaapverdië is Cachupa. Cachupa is eigenlijk een stevige en crèmeachtige stoofpot die gemaakt wordt van bonen, maïs en diverse groenten. Vaak wordt er cassave, pompoen en zoete aardappel gebruikt, maar er is geen vaste lijst met ingrediënten. Elk eiland heeft z’n eigen variant en vaak heeft elke familie ook z’n eigen manier om Cachupa te bereiden. Meestal wordt er ook kip of vis aan de stoofpot toegevoegd. Natuurlijk wordt alles goed gekruid, en wordt het geheel geserveerd met rijst.
Het gerecht is een maaltijd die vroeger voornamelijk door de armere bevolking gegeten werd, waarbij vooral restjes groenten, vlees en vis werden gebruikt. In restaurants zie je daarom ook verschillende varianten Cachupa op het menu staan. Cachupa Rica is een Cachupa die rijkelijk gevuld is met verschillende soorten vlees en / of vis. De Cachupa Pobre is een eenvoudigere versie van Cachupa zoals die vroeger veel gegeten werd. Hier wordt bijvoorbeeld alleen varkensvet gebruikt in plaats van bekendere stukken vlees omdat dit goedkoper is.
Een ander gerecht waarbij maïs en cassave het hoofdbestanddeel vormen is xerem. De maïs of cassave wordt tot een soort pap gemalen waardoor de xerem als een bijgerecht fungeert voor bij de kip of vis.
Een soep genaamd Canjo wordt ook vaak in de Kaapverdiaanse keuken geserveerd. Deze dikke kippensoep wordt vaak aangevuld met rijst, wortelen en uien.
Natuurlijk behoort een goede vissoep ook tot de Kaapverdiaanse keuken. Een Sopa de Peixe is een soep met verschillende soorten vis, polenta en diverse groentes.
Het Kaapverdiaanse gerecht Caldo Verde is eigenlijk een soort groentesoep gemaakt van kool. Caldo Verde is ook een populair gerecht in Portugal. Vaak worden er gewoon groentes gebruikt die op dat moment voorradig zijn zoals bonen, wortel en mais. De soep wordt meestal aangevuld met zeevruchten als mosselen en garnalen.
Van schelpdieren wordt vaak het gerecht Buzio gemaakt. Dit is een soort stoofpotje van mosselen of andere schaaldieren met sojasaus.
Frango Assado is een Kaapverdiaans gerecht waar de Portugese invloed duidelijk herkenbaar is. Deze pittig gekruide gegrilde kip wordt geserveerd met rijst en een lekker spicy sausje. In Portugal staat dit gerecht bekend als Frango Piri Piri.
Morreia is een bekend gerecht uit de Portugese keuken dat ook in Kaapverdië erg populair is. Morreia is een krokant gefrituurde aal (vis) die in kleine stukjes geserveerd wordt. Vaak wordt Morreia gegeten als een snack of als voorgerecht.
Natuurlijk worden er ook desserts bereid in de Kaapverdiaanse keuken. Zo wordt er bijvoorbeeld een geitenkaas met papaya-jam geserveerd, genaamd Queijo de Cabra com Doce de Popoia. Ook worden er soms gebakjes gemaakt met de lokale geitenkaas, deze heten pudim de queijo.
Een ander heerlijk toetje is een pudding gemaakt van koffie die afkomstig is van het eiland Fogo. Ook de melk-pudding Pudim de leite staat vaak op de menukaart. Doce de Coco is ook een lekkere zoete versnapering gemaakt van kokos, boter en suiker.
Wanneer je couscous in Kaapverdië op de kaart ziet staan dan gaat het waarschijnlijk om de Kaapverdiaanse variant van couscous. Dit zoete toetje bestaat uit mengsel van zoete bonen met suiker en wordt vaak gestoomd en bereid in de vorm van een zachte cake. Vaak wordt er boter, jam of een lokale geitenkaas bij geserveerd.
Op eilanden zoals Sal en Boa Vista bevinden zich ook meer restaurants waar je terechtkunt voor internationale gerechten. Vaak zijn de restaurants opgericht door Italianen of Aziaten die naar Kaapverdië zijn verhuisd, waardoor je kunt genieten van echt traditionele Italiaanse of Aziatische gerechten. Zo kan je in Kaapverdië dus ook smullen van een goede pizza of lekkere verse sushi, voor ieder wat wils!
Omdat steeds meer Chinezen zich in Kaapverdië vestigen zie je ook steeds meer Chinese invloeden terugkomen in de Kaapverdiaanse restaurants. In veel restaurants staat bijvoorbeeld het Chinese noedelgerecht ,op de kaart. Vanwege de Braziliaanse invloeden staat er ook vaak gegrild vlees op de menukaart van restaurants in Kaapverdië. Een ander bekend Braziliaans gerecht is Feijoada, een soort stoofpot met veel vlees en bonen.
Mocht je geen vlees eten maar wel vis, dan kan je in de meeste restaurants in Kaapverdië prima terecht. Op het menu staat vaak een lekker gegrild visje waarbij wat groenten geserveerd worden. Ook populaire Kaapverdische gerechten zoals Cachupa en de soep Caldo Verde zijn soms als vegetarisch gerecht te bestellen. Gelukkig kan je als vegetariër ook steeds vaker terecht in restaurants voor een complete vegetarische of vegan maaltijd. Met name op de toeristische eilanden Boa Vista en Sal heb je als vegetariër redelijk wat opties. Kies bijvoorbeeld voor een vega burger, een verse fruitsalade of een bowl vol verse groenten.
Hier bekijk je onze favoriete restaurants in Santa Maria op het eiland Sal.
Wil je alvast een voorproefje krijgen van de Kaapverdiaanse keuken in Nederland? Breng dan eens een bezoekje aan het Kaapverdische restaurant Palop in Rotterdam. In dit gezellige restaurant kun je genieten van diverse Kaapverdiaanse gerechten, waarbij er vooral seafood wordt geserveerd.
Deel je favoriete gerecht van de Kaapverdiaanse keuken in een bericht hieronder! We zijn benieuwd wat volgens jou dé specialiteit van Kaapverdië is.
Hulp nodig bij het samenstellen van je reis naar Kaapverdië? Onze Kaapverdië specialisten helpen je graag met een persoonlijk reisvoorstel.
Reisvoorstel aanvragen