Onder de sterrenhemel op het strand wachten tot de schildpadden aan land komen om eieren te leggen, hoe gaaf is dat?! Maak tijdens je vakantie op Sal of Boa Vista in Kaapverdië een schildpadden excursie en aanschouw deze bijzondere dieren van dichtbij. Hier lees je alles wat je moet weten over een schildpadden excursie op Kaapverdië!
Kaapverdië staat tegenwoordig steeds vaker bekend om de vele schildpadden die hier regelmatig te vinden zijn. Elk jaar komen honderden schildpadden aan land om hun eieren te leggen. De Kaapverdische eilanden hebben de op drie na grootste populatie van nestelende onechte karetschildpadden (dikkopschildpad, Caretta caretta of loggerhead sea turtle) ter wereld, grote kans dus om deze bijzondere dieren in het wild te spotten! Wanneer je in de juiste periode op vakantie bent op Kaapverdië kan je zien hoe de schildpadden eieren leggen op het strand, of je kunt zien hoe de baby schildpadden uit hun eieren kruipen. Het doen van een schildpad excursie is absoluut een aanrader!
Tip! Voor het maken van een schildpadden-excursie op Sal raden wij altijd deze organisatie aan. De tours zijn in klein groepjes, met lokale gidsen en met respect voor de natuur. De gidsen spreken goed Engels en weten ontzettend veel te vertellen over de schildpadden en hun gedrag. Je kunt schildpadden-excursie op Sal hier alvast online boeken zodat je gegarandeerd een plekje hebt. Wil je liever zelfstandig op stap om de schildpadden te spotten? Bekijk dan deze privé excursie.
Op Boa Vista raden wij deze tour organisatie aan voor het maken van een schildpadden-excursie.
De Kaapverdianen nemen het beschermen van de schildpadden erg serieus dus het is goed om te zien dat er op de eilanden vele initiatieven zijn om de schildpadden te beschermen. De onechte karetschildpad is wereldwijd erkent als een bedreigde diersoort. Het gaat de laatste jaren gelukkig goed met de populatie schildpadden die zich op Kaapverdië nestelt, dat komt grotendeels door de vele projecten die zijn opgezet.
Op de Kaapverdische eilanden Sal en Boa Vista zal je de meeste schildpadden spotten, hier is het aanbod van tours dan ook het grootst. De schildpadden nestelen zich ook op het kleine eiland Maio en Santiago. Deze eilanden liggen allemaal meer in het oosten en bevatten ook de meeste zandstranden. In het zand nestelen de schildpadden zich tussen juli en oktober. In deze periode leggen ze hun eieren op het strand en in de zandduinen. De schildpadden worden wel honderd jaar oud. Nadat ze geboren zijn blijven ze gemiddeld zo’n twintig jaar in de zee zwemmen voordat ze zichzelf gaan voorplanten. Ze keren dan weer terug naar de exacte plek waar ze destijds zelf geboren zijn.
De vrouwtjes schildpadden komen dan het strand op en doen dit zo’n drie a vijf keer met een tussenpauze van tien tot vijftien dagen. Bij iedere legbeurt legt het vrouwtje tot wel 100 eieren per keer! Na ongeveer 60 dagen komen de eieren uit en kruipen de baby schildpadden uit hun ei om richting de woeste zee te kruipen, klaar voor een groot avontuur!
Niet elke schildpad die aan land komt maakt ook daadwerkelijk een nest. Dat kan komen doordat ze bijvoorbeeld geen geschikte plek kunnen vinden op het strand. Soms worden ze afgeschrikt door een geluid, een kunstmatig licht of doordat het zand niet fijn aanvoelt. Tijdens de zomer is het echt wel gegarandeerd dat je een schildpad zult spotten aangezien ze sowieso wel het strand op komen.
Vooral in Augustus en september maar soms nog in oktober heb je de grootste kans om te kunnen aanschouwen hoe de baby schildpadden aan hun nieuwe leven beginnen. In deze maanden kan je zien hoe de kleine schildpadden uit hun ei kruipen over het strand naar de zee klauteren. Ook al liggen er vele honderden eieren op het strand, niet elk ei zal uitkomen. Ook niet elk schildpadje overleeft de overtocht van strand naar de zee.
Op zowel Boa Vista als op Sal heb je de mogelijkheid om schildpadden te spotten tijdens een avond-excursie. Op beide eilanden zijn verschillende projecten om de schildpadden te beschermen. Ook wordt er veel zorg en aandacht besteedt aan het onderhoud en beschermen van de stranden waarop ze gebruikelijk hun eieren leggen.
Je kunt in de avond samen met een ranger / gids op pad wanneer zij informatie verzamelen over de schildpadden en de schildpadden voorzien van identificatie-tags etc. Je kunt de schildpadden dan van dichtbij aanschouwen, zien hoe ze het strand opkomen, hoe de eieren uitkomen en hoe de baby schildpadden zich een weg naar de zee banen. Het is ook mogelijk om een baby schildpad te adopteren of om een donatie te doen ter bescherming van de schildpadden. Het geld dat met de excursies verdiend wordt komt grotendeels ook ten goede van de bescherming van de schildpadden.
Bij de meeste excursies word je in een pickup truck opgehaald bij je resort of op een centrale plek in de stad. Na een tocht via een offroad route kom je aan bij het kamp van de schildpad-onderzoekers. Hier krijg je wat korte informatie over de schildpadden, het proces van het broeden etc.
Vervolgens ga je te voet op stap richting de broedplaatsen van de schilpadden. Wanneer er schildpadden gespot worden kan je van dichtbij bekijken zodra de schildpad klaar is het maken van het nest. De schildpadden belanden tijdens het leggen van de eieren namelijk in een tijdelijke rustfase / coma waardoor de wetenschappers de schildpad ook kunnen meten en andere details kunnen onderzoeken zonder dat de schilpad hier enige hinder van ondervindt. Bij sommige tours werd/wordt ook de mogelijkheid gegeven om de schildpad even aan te raken of om de eieren of baby schildpadden aan te raken. Wij raden aan om dit niet te doen. Laat de schildpadden met rust, bekijk ze van een afstandje, dat is al bijzonder genoeg.
Wanneer je een schildpaddenexcursie doet in augustus of september heb je de kans om de baby schildpadden uit hun ei te zien kruipen. Je kunt dan ook de nesten met alle eieren bekijken en wellicht een baby schildpad de goede kant op wijzen richting de zee.
Op Kaapverdië zijn vijf verschillende schildpadsoorten gespot. De Lederschildpad, de soepschildpad (groen zeeschildpad), de onechte karetschildpad (dikkopschildpad), de karetschildpad (echte karetschildpad) en de warana (dwergschildpad).
De onechte karetschildpad komt van deze soorten het meest op Kaapverdië voor. Dit type schildpad behoort tot de grootste en zwaarste soorten zeeschildpadden en weegt gemiddeld tussen de 75 tot 130 kilo. De Afrikaanse archipel is voor deze schildpadden een favoriete plek om zich te nestelen en vormt het enige grote broedgebied voor onechte karetschildpadden langs de hele oostelijke Atlantische kust. Dit is bijzonder vanwege het feit dat de onechte karetschildpad wereldwijd ver spreid voorkomt.
De schildpadden worden op verschillende manieren bedreigd. Naast de mens zorgt ook de natuur voor bepaalde dreigingen. De vrouwtjes schildpad moet de eieren ver weg van de zee leggen om te voorkomen dat de zee de eieren wegspoelt en het nest verwoest. De baby schildpadden moeten hierdoor echter wel een langere afstand naar de zee afleggen waardoor ze eerder kunnen worden opgevreten door vogels. Het is gevaarlijke tocht die veel energie vraagt van de baby schildpadden. Hoewel de eieren in het nest zijn bedekt door het zand zijn er verschillende dieren die de eieren opgraven om ze op te eten. Bijvoorbeeld zwerfhonden, hagedissen en krabben.
Ook wanneer de schildpadden zee bereikt hebben zijn ze nog niet vrij van gevaar. De golfen en stroming in de Atlantische oceaan is erg sterk. Daarnaast vormt ook de mens een gevaar voor de schildpadden. Zo komen ze soms in netten van vissersboten terecht of raken ze verstrikt in plastic. Ook moeten de schildpadden beschermt worden omdat er helaas nog steeds op ze gejaagd wordt voor consumptie. Dit komt gelukkig steeds minder vaak voor. Soms worden het schild en de eieren soms gestolen. In 2017 heeft de Kaapverdiaanse overheid besloten dat het illegaal is om op de schildpadden te jagen.
Wanneer je een mooie lange strandwandeling maakt, of een quad hebt gehuurd om de duinen van Boa Vista te doorkruisen zal je goed moeten opletten of je niet in beschermde gebieden komt. Grote kans dat je bordjes tegenkomt waarop je gewaarschuwd wordt voor deze beschermde gebieden. Je mag hier dus ook niet met je quad rijden en alleen over de aangegeven paden wandelen.
Hier lees je meer over de bescherming van schildpadden op Boa Vista. En voor meer informatie over de bescherming van schildpadden op Sal kan je terecht bij de organisatie Project Biodiversity.
Heb jij nog vragen over de schildpadden excursies op Kaapverdië of heb je een mooie ervaring gehad? Laat het hieronder weten of bekijk onze andere tips voor excursies op Kaapverdië.
Hulp nodig bij het samenstellen van je reis naar Kaapverdië? Onze Kaapverdië specialisten helpen je graag met een persoonlijk reisvoorstel.
Reisvoorstel aanvragen