In tegenstelling tot het vasteland van Afrika loop je in Kaapverdië op vakantie weinig kans om geraakt te worden door nare tropische ziektes. Malaria komt er niet voor. In dit artikel beschrijven we welke vaccinaties je kunt nemen voor je reis naar Kaapverdië en waar je persoonlijk vaccinatie-advies kunt inwinnen.
Ben je opzoek naar informatie over Corona in Kaapverdië? Bekijk dan hier de huidige situatie met betrekking tot het coronavirus COVID-19 op Kaapverdië.
Preventiemiddelen tegen malaria en vaccinaties tegen andere tropische ziektes zijn niet verplicht voor een bezoek aan de Kaapverdische eilanden. Toch is de gezondheidssituatie op de Kaapverdische eilanden niet hetzelfde als in Europa. Het wordt dus wel aangeraden om je te laten inenten met vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus, polio) en hepatitis A. Deze vaccinaties zijn dus niet verplicht, maar het kan verstandig zijn om je te laten inenten met deze vaccinaties voor Kaapverdië.
Wanneer je van plan bent om langer dan drie maanden door Kaapverdië te reizen, kan het ook verstandig zijn om inentingen te nemen tegen hepatitis B, buiktyfus en in sommige gevallen tuberculose. Vraag hierover advies tijdens een consult bij de GGD.
Kaapverdië is in 2024 officieel malariavrij verklaard. De afgelopen drie jaren werden er geen nieuwe malariagevallen geregistreerd. Vroeger kwamen alleen rondom de regenmaanden (augustus, september en oktober) in het binnenland van het eiland Santiago malariagevallen voor. Dit is nu dus ook niet meer het geval. Op de toeristische eilanden zoals Sal en Boa Vista kwam al veel langer geen malaria voor. Preventiemiddelen tegen malaria zijn dus niet nodig voor Kaapverdië.
Dengue komt eigenlijk ook amper voor op de Kaapverdische Eilanden. De laatste uitbraak van Dengue was in 2017 op het eiland Santiago. De meeste gevallen werden in de hoofdstad Praia geconstateerd. Tegen Dengue kan je geen vaccin of medicijnen nemen dus je kunt dengue alleen voorkomen met preventieve maatregelen zoals Deet.
Ook het zikavirus komt niet tot nauwelijks voor op de Kaapverdische Eilanden. Sinds 2016 zijn er geen grote uitbraken meer geweest. Wij raden aan om altijd goed advies in te winnen bij de GGD of je huisarts over de actuele stand van zaken.
Bescherming tegen muggenbeten is wel aan te raden, zoals in dat in alle warme landen het geval is. Hoewel er niet veel muggen zijn, en er geen malaria voorkomt zijn de muggenbeten wel vervelend. Hier lees je alles wat je moet weten over de muggen in Kaapverdië.
Voor inentingen en advies over vaccinaties kan je terecht bij Vaccinaties op Reis en bij de GGD, de Gemeentelijke gezondheidsdienst. Tijdens de speciale reizigersspreekuren kan je bij je plaatselijke GGD terecht voor reisadvies met betrekking tot inentingen, vaccinaties en gezond op reis. Je dient vooraf een afspraak te maken bij de GGD. Wanneer je naar het spreekuur gaat moet je het volgende meenemen: Legitimatiebewijs, Verzekeringspasje ziektekostenverzekering, Vaccinatieboekje (als je die hebt), Overzicht van de eilanden en steden in Kaapverdië die je gaat bezoeken tijdens je vakantie, Overzicht van de medicijnen die je gebruikt, pinpas, je kunt bij de meeste GGD’en niet contant betalen. Wil je je laten inenten voordat je op reis gaat naar de Kaapverdische eilanden? Maak dan een afspraak bij GGD Reisvaccinaties of bij Vaccinaties op Reis.
Met een DTP inenting ben je voor tien jaar beschermd tegen difterie, tetanus, polio. Je kunt vlak voor vertrek naar Kaapverdië een vaccinatie tegen DTP halen, maar beter is om 1 tot 2 weken voor je vakantie je vaccinaties te halen. Voor een inenting tegen DTP betaal je bij de GGD 25 euro, dit is exclusief de kosten voor een consult.
Wanneer je een vaccinatie tegen tegen hepatitis A haalt ben je 1 tot 3 jaar beschermd tegen deze ziekte. Als de inenting herhaald wordt binnen zes tot 12 maanden, ben je 25 jaar beschermd. De inentingen kan ook vlak voor vertrek gegeven worden, maar het is verstandiger om minimaal twee weken voor vertrek je inenting tegen hepatitis A te halen. Bij de GGD betaal je voor een inenting hepatitis A 59 euro en voor kinderen t/m 17 jaar betaal je 33 euro, dit is exclusief de kosten voor een consult.
In het gele Vaccinatieboekje oftewel Vaccinatiepaspoort worden al je vaccinaties geregistreerd. Omdat er voor Kaapverdië geen verplicht vaccinaties zijn, is het niet nodig om je vaccinatieboekje mee te nemen op reis. Wanneer je ingeënt wordt is het altijd verstandig om dit te laten registreren in een internationaal vaccinatiepaspoort oftewel vaccinatieboekje. Zo weet je zeker hoe lang je vaccinaties nog geldig zijn. Een vaccinatieboekje kan je kopen bij de ANWB, dit kost zo’n 6 a 8 euro.
Omdat advies over vaccinaties en inentingen niet onder de basisverzekering valt, wordt het consult bij de GGD niet door iedere zorgverzekeraar vergoed. Als je een aanvullende verzekering hebt, kijk dan in je polis om te zien of de vaccinaties en het consult worden vergoed.
Wanneer je minder dan 7 dagen geleden nog in een gelekoortsgebied geweest bent, dien je voor je bezoek aan Kaapverdië wel een inenting tegen deze ziekte te halen. Een inenting tegen gele koorts is ook verplicht wanneer je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het gele koorts land bent geweest. In Nederland en België heerst geen gele koorts dus bij vertrek vanuit deze landen is een vaccinatie niet verplicht. Gele koorts komt alleen voor in Afrika en delen van Zuid- en Midden Amerika.
Een Cholerastempel voor Kaapverdie was in het verleden verplicht wanneer je vanuit Afrika naar Kaapverdië reisde. Inmiddels is deze regeling afgeschaft voor alle landen in Afrika en het is dus in geen enkel geval meer nodig om een Cholerastempel te laten zetten in je vaccinatieboekje.
Hulp nodig bij het samenstellen van je reis naar Kaapverdië? Onze Kaapverdië specialisten helpen je graag met een persoonlijk reisvoorstel.
Reisvoorstel aanvragen