Kaapverdië staat bekend als een veilig land, het reisadvies voor Kaapverdië is momenteel code geel. Dit officiële reisadvies van de Nederlandse overheid houdt in dat je veilig naar Kaapverdië kunt reizen, maar dat er wel dingen zijn waar je tijdens je vakantie rekening mee dient te houden op het gebied van veiligheid. In dit artikel beschrijven we precies wat het reisadvies voor Kaapverdië inhoudt en ook vertellen we hoe het zit met de veiligheid van Kaapverdië in het algemeen. Ten slotte geven we enkele handige tips met betrekking tot de veiligheid en de voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen.
Inhoudsopgave:
De Nederlandse overheid heeft kleurcode geel gegeven als reisadvies voor Kaapverdië. Het reisadvies wordt gemaakt door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit doen zij op basis van actuele informatie van Nederlandse ambassades en consulaten. Het Kaapverdiaanse consulaat in Nederland wint informatie in bij de Kaapverdische overheid, inlichtingendiensten, andere EU ambassades, hulporganisaties, lokale pers en bedrijven. Deze informatie wordt vervolgens doorgespeeld naar het ministerie in Den Haag die de informatie controleert. Indien nodig wordt het reisadvies aangepast op basis van de nieuwe informatie. Op de website van de Nederlandse overheid lees je meer over de reisadviezen.
Ook de Belgische overheid heeft een reisadvies voor Kaapverdië, deze is echter niet gekoppeld aan een specifieke kleurcode. Het reisadvies van België voor de Kaapverdische Eilanden komt overeen met het Nederlandse reisadvies. De informatie die je op deze pagina leest met betrekking tot het Nederlandse reisadvies kan je dus ook interpreteren als het Belgische reisadvies. Hier lees je meer informatie over het reizen vanuit België naar Kaapverdië.
De kleurcode van het Nederlandse reisadvies voor Kaapverdië staat helemaal los van de corona-situatie in Kaapverdië. Dit betekent dus dat het aantal besmettingen en corona restricties op de Kaapverdische eilanden geen invloed hebben op het reisadvies van de Nederlandse overheid. Bekijk hier alles over het coronavirus in Kaapverdië, de maatregelen en de actuele situatie.
Er zijn in totaal vier verschillende kleurcodes en risiconiveaus mogelijk bij het vaststellen van het reisadvies: groen, geel, oranje en rood. Het reisadvies geldt altijd als een advies en niet als een verbod. Dat wil zeggen dat je ook bij code of code rood naar een land kunt afreizen als je dat zou willen. Je dient bij code rood of code oranje wel rekening te houden met het feit dat veel reisverzekeringen geen dekking bieden wanneer je afreist naar een gebied met code rood of oranje. Hier lees je alles over een reisverzekering voor Kaapverdië.
Concreet zijn er twee redenen waarom de Nederlandse overheid de kleurcode geel aan de Kaapverdische Eilanden gegeven heeft. De eerste reden heeft te maken met criminaliteit die volgens de Nederlandse overheid voorkomt in Praia, Mindelo en in delen van Sal en Boa Vista. Zo wordt er vermeld dat vanwege de sociaal-economische situatie in het land er berovingen en overvallen kunnen plaatsvinden waarbij soms geweld gebruikt wordt.
De tweede reden is dat er natuurrampen kunnen voorkomen op de Kaapverdische eilanden. Zo wordt bijvoorbeeld het vulkanische eiland Fogo genoemd waar een vulkaanuitbarsting zou kunnen plaatsvinden. Ook wordt er gewaarschuwd voor orkanen die rondom Kaapverdië kunnen ontstaan.
Nu je op de hoogte bent van het reisadvies voor de Kaapverdische eilanden ben je natuurlijk benieuwd naar het antwoord op de vraag ‘Is Kaapverdië veilig?’ Ja, over het algemeen is Kaapverdië een veilig land. Kaapverdië is zelfs één van de veiligste landen van heel Afrika. Er is geen politieke onrust en er hebben ook nooit heftige aanslagen plaatsgevonden. De Kaapverdianen zijn overwegend rooms-katholiek en zijn een gemoedelijk volk.
Toch gelden er voor Kaapverdië wel een aantal veiligheidsrisico’s zoals op zoveel plekken in de wereld. Criminaliteit is wel degelijk aanwezig op de eilanden van Kaapverdië maar het aantal incidenten is vrij laag. Net zoals in elke grote stad kunnen er veiligheidsrisico’s zijn en moet je op je spullen letten. De belangrijkste waarschuwing in het reisadvies geldt eigenlijk voor Praia, hier kunnen overvallen met geweld plaatsvinden. Ook in Mindelo op het eiland São Vicente zijn er buitenwijken waar je als toerist weinig te zoeken hebt. In de toeristische centra van alle eilanden kun je over het algemeen gewoon veilig over straat, ook ‘s avonds en ook wanneer je in je eentje bent. Lees verderop in dit artikel onze tips en voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen.
Nee, de Kaapverdische eilanden zijn niet gevaarlijk, maar je kunt natuurlijk wel het gevaar opzoeken. Daarmee bedoelen we dat je natuurlijk niet met je volle portemonnee in je achterzak en je grote dure camera om je nek ‘s avonds over straat zou moeten slenteren. Op de Kaapverdische eilanden heerst armoede en dat brengt ook wanhoop en soms criminaliteit met zich mee.
Het natuurgeweld vormt geen actuele dreiging in Kaapverdië. Orkanen en vulkaanuitbarstingen komen er niet tot nauwelijks voor. De laatste orkaan die in de buurt van Kaapverdië kwam vond plaats in 2015, en die daarvoor in 1892. Zo groot is het risico op orkanen dus niet.
De vulkaan Pico do Fogo is voor het laatst in 2014 uitgebarsten en daarvoor in 1995 en 1951. Bij de laatste uitbarsting zijn geen doden of gewonden gevallen maar de uitbarsting veroorzaakte wel veel schade. Doordat er in Kaapverdië alert werd gereageerd op de vulkaanuitbarsting zijn er geen slachtoffers gevallen. Je kunt de Pico do Fogo zelfs beklimmen tijdens een geweldige hike naar de top! Lees hier alles over het bijzondere eiland Fogo.
Wel kan er tussen mid augustus en mid oktober veel regen vallen, met name op de eilanden Santo Antão en Santiago. Dit kan overstromingen of landverschuivingen veroorzaken. Houdt de actuele weersvoorspelling in de gaten wanneer je in het regenseizoen op pad gaat.
Op de Kaapverdische eilanden kom je geen roofdieren of slangen tegen, ook zijn er nauwelijks tot geen giftige dieren. Tropische ziektes komen ook niet tot nauwelijks voor in Kaapverdië. Vaccinaties en inentingen voor Kaapverdië zijn niet verplicht. Kaapverdië is officieel malariavrij verklaard. Alleen in het regenseizoen is er een laag risico op dengue in de hoofdstad Praia op het eiland Santiago. Er is een zeer laag risico voor het zikavirus, ook al zijn er sinds 2016 geen grote uitbraken meer geconstateerd. Vraag om advies bij de GGD of je huisarts en neem goede voorzorgsmaatregelen. Je kunt je tegen muggenbeten beschermen met Deet anti muggen spray. Hier lees je alles over de muggen in Kaapverdië.
Jazeker! In een onderzoek van Afrobarometer beoordeeld als meest LGBTQ vriendelijke land van Afrika. Ook op het gebied van vrouwenrechten staat Kaapverdië er goed voor. Dat Kaapverdië zo liberaal is en ook vrouwenrechten hoog in het vaandel heeft staat is terug te leiden uit de geschiedenis van Kaapverdië. Er werd heeft destijds namelijk voor gepleit dat vrouwen belangrijke rollen in de overheid moesten krijgen. Later, toen Kaapverdië in 1975 haar onafhankelijkheid uitriep zorgden de sterke vrouwen ervoor dat er gendergelijkheid in het land kwam. En met succes!
Waar je als toerist in Kaapverdië het meest op moet letten zijn zakkenrollers en berovingen. Toch zijn dit soort incidenten behoorlijk zeldzaam. Soms gaat dit gepaard met geweld, dus zorg dat je niet met al je waardevolle spullen op stap gaat. Er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen. Onderstaande tips gelden niet alleen voor Kaapverdië, ze kunnen altijd van pas komen wanneer je op reis gaat.
Weet van te voren (ongeveer) waar je heen gaat wanneer je ‘s avonds op stap gaat. Twijfel je of de buurt veilig is? Check het dan even bij de receptie van je hotel of resort voordat je vertrekt. Het is niet handig om ‘s avonds zomaar een beetje over straat te slenteren buiten de drukke toeristische gebieden. Met name in Praia en buitenwijken van Mindelo moet je goed opletten waar je heen gaat. Blijf in de gebieden waar het druk is en loop niet zomaar een donker verlaten straatje in.
Als je geen eigen vervoer naar je hotel hebt kan je ook in het restaurant of café vragen of ze een taxi voor je willen bellen. Vraag de taxichauffeur of hij alle deuren op slot wil doen tijdens het rijden als je je niet veilig voelt. De taxi’s in Kaapverdië zijn in goede staat en relatief betrouwbaar. Hetzelfde geldt voor de bussen.
Let op je spullen, zowel in de stad als op het strand. Laat waardevolle bezittingen niet zomaar achter en zwaai niet continue je dure camera, horloge of smartphone in ‘t rond. Voorkom dat zakkenrollers iets uit je broekzak pikken of dat dieven je tas weggraaien terwijl jij net even je ogen dicht doet op het strand. Tip! Probeer je tas altijd ergens aan vast te maken als je op het strand ligt of op het terras zit. Klem het hengsel bijvoorbeeld om een stoelpoot of parasol. Zo voorkom je dat je tas zomaar weggegrist kan worden als je even niet oplet.
Ga je met je gezin of je partner op stap? Neem dan niet allemaal een eigen pinpas en creditcard mee. Eén pinpas of één creditcard is meer dan genoeg. Zo voorkom je een hoop gedoe bij eventuele diefstal. Als je cash geld meeneemt is het handig om dit te verdelen over meerdere plekken. Verdeel het bijvoorbeeld over meerdere portemonnees / personen en een moneybelt. Mocht er een portemonnee gestolen worden dan heb je altijd nog wat cash achter de hand voor bijvoorbeeld taxi terug naar je hotel.
Neem ook geen grote bedragen contant geld mee, op steeds meer plekken op Kaapverdië kan je namelijk gewoon betalen met je pinpas. Hier lees je alles over geldzaken in Kaapverdië. Let goed op wanneer je geld pint bij de geldautomaat. Doe dit bij voorkeur bij een bank die open is en waar eventueel een bewaker aanwezig is. Laat je niet afleiden tijdens het pinnen en pin geen grote bedragen als je nog van plan bent om lang op stap te zijn. Berg het grootste gedeelte van je geld op in een kluisje in je hotelkamer.
Wanneer je overvallen wordt kan je ’t beste gewoon je spullen afgeven en meewerken. Hoe vervelend het ook is. Met een goede reisverzekering zijn alle kosten gedekt, dat scheelt een hoop narigheid.
Zwemmen in zee kan gevaarlijk zijn door de sterke stroming en golfslag. Let goed op de kleur van de strandvlaggen die de actuele situatie weergeven voordat je de zee in duikt. Kijk ook of er een strandwacht aanwezig is en vraag anders een local of het veilig is om de zee in te gaan. Er zijn veel mooie stranden op Kaapverdië maar sommige stranden kunnen gevaarlijk zijn vanwege de sterke stroming. Zwem nooit te diep uit de kust en ga bij twijfel niet het water in.
Zoals in elk toeristisch gebied heb je ook straatverkopers in Kaapverdië. Met name op de eilanden Sal en Boa Vista waar veel toeristen komen zijn veel straatverkopers. Sommige bieden leuke hebbedingetjes aan, maar andere kunnen opdringerig overkomen. Veel straatverkopers komen niet van de Kaapverdische eilanden maar uit naburige Afrikaanse landen. Laat je niet overrompelen door opdringerige straatverkopers en neem niks van ze aan, ook geen advies of tips. Blijf vriendelijk en zeg gewoon dat je geen interesse hebt.
Laat nooit je paspoort of rijbewijs achter als borg wanneer je een auto of ander voertuig huurt. Hoe graag sommige verhuurbedrijven het ook willen, je paspoort en rijbewijs moet je nooit afgeven. Neem zelf liever een kopietje mee dat je kunt afgeven. Wanneer ze perse een kopie van je paspoort willen maken, let er dan op dat ze niet je BSN-nummer mee-kopiëren. Het is sowieso altijd handig om zelf een papieren kopie van je paspoort op zak te hebben, voor het geval dat je je paspoort kwijtraakt op reis.
Controleer je huurauto altijd op bestaande schade en maak hier ook duidelijk foto’s van (eventueel in het bijzijn van de medewerker). Zo voorkom je dat oude schade in jouw schoenen geschoven wordt. Wij adviseren ook altijd om een auto met All Risk verzekering af te sluiten. Hier lees je al onze tips voor het huren en rijden van een auto op Kaapverdië + tips waar je goedkoop en veilig een auto kunt huren.
Het gebruiken en verhandelen van drugs is strafbaar op de Kaapverdische eilanden. Hoewel er misschien softdrugs wordt aangeboden, is het als toerist niet verstandig om hiermee in aanraking te komen. Er staan flinke gevangenisstraffen op drugsgebruik in Kaapverdië.
Met een goede reisverzekering voorkom je een hoop ellende. Zo kan je de schade laten verzekeren bij diefstal en ook bij medische zaken ben je veel beter verzekerd. Hier lees je alles over een goede reisverzekering voor Kaapverdië.
Medische voorzieningen in Kaapverdië zijn beperkt en sommige medicijnen zijn schaars of niet beschikbaar. De grootste ziekenhuizen bevinden zich in Praia en Mindelo, met kleinere medische voorzieningen en privé klinieken verspreid over de andere Kaapverdische eilanden. De medische voorzieningen zijn voornamelijk beperkt op het eiland Boa Vista. De afgelegen eilanden Brava en Santo Antão hebben geen functionerende luchthavens, dus luchtevacuatie in het geval van een medisch noodgeval is uiterst moeilijk vanaf deze twee eilanden. De kosten van repatriëring kunnen daardoor erg hoog oplopen. Ook hierbij geldt dat je met een goede reisverzekering hoge kosten kunt voorkomen.
Als je in Kaapverdië bent en direct hulp nodig hebt dan kan je naar onderstaande noodnummers bellen:
Algemeen alarmnummer: 132
Ambulance: 131
Ambulance privé : 800
Brandweer: 131
Neem ook altijd contact op met je reisverzekering en eventuele reisleiding.
Het contactcenter van Nederland Wereldwijd, is 24 uur per dag / 7 dagen per week bereikbaar via het telefoonnummer +31 247 247 247 en op WhatsApp via het nummer +31 6 823 877 96. Ook via twitter @247BZ en via onderstaande app is het contactcenter bereikbaar.
Het Nederlandse honorair consulaat in Praia is bereikbaar via het nummer +238 26 16 919 of in geval nood buiten kantooruren op het noodnummer +238 99 33 510.
Bekijk ook deze pagina van de Nederlandse overheid met hulp voor verschillende noodsituaties.
Download de 24/7 BZ Reis app van de Nederlandse overheid voor de laatste updates omtrent de veiligheid in Kaapverdië. Mochten het reisadvies of de risico’s worden aangepast dan krijg je hier een melding van op je smartphone. Op deze manier ben je direct op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Denk aan demonstraties en verhoogde risico’s. In de app vind je bovendien alle noodnummers en locaties voor Nederlandse bijstand. Je kunt de app hier downloaden voor Apple en hier voor Android.
Al met al hoef je in Kaapverdië echt niet bang te zijn dat je iets overkomt. Als je je gezonde verstand gebruikt is de kans klein dat je in de problemen komt. Blijf in de toeristische centra, reis niet naar compleet onbekende gebieden en houd altijd de laatste ontwikkelingen in de gaten. Zo kun je met een gerust hart afreizen naar de heerlijke eilanden die Kaapverdië rijk is.
Hulp nodig bij het samenstellen van je reis naar Kaapverdië? Onze Kaapverdië specialisten helpen je graag met een persoonlijk reisvoorstel.
Reisvoorstel aanvragen