Natuurliefhebbers kunnen op het ruige eiland Fogo hun hart ophalen, het is een van de mooiste plekken op Kaapverdië om te hiken. Hier vind je geen parelwitte stranden en grote resorts, op Fogo ga je echt van het gebaande pad.
Fogo is niet alleen het hoogste punt van Kaapverdië maar ook een van de hoogste eilanden ter wereld! Wat Fogo zo bijzonder maakt is dat er zich ook een actieve vulkaan op het eiland bevindt. De Pico do Fogo is met z’n 2829 meter hoge top een echte eyecatcher op het eiland.
In de vulkaan bevindt zich een enorme krater van wel 7 kilometer breed en 10 kilometer lang. De vulkaan is nog steeds actief en spuwt nog steeds zwaveldampen uit. Na een uitbarsting in 1995 ontstond er een nieuwe vulkaan. Deze vulkaan is met haar 150 meter een stuk lager en heeft de naam Novo Pico gekregen.
De naam Fogo betekend vuur, van dit bijzondere eiland krijgen wij het zeker warm. Het beklimmen van de Pico do Fogo is een must-do wanneer je Fogo bezoekt. Daarnaast mag je een bezoek aan het kleurrijke São Filipe niet overslaan. Het dorpje Chã das Caldeiras aan de rand van de vulkaan is ook een bijzondere bezienswaardigheid. Hier kan je proeven van de op Fogo geproduceerde wijn en koffiebonen.
Fogo is gelegen in het Zuid-westen van Kaapverdië. Het eiland ligt tussen de eilanden Brava en Santiago en behoort tot de benedenwindse eilanden, de Ilhas de Sotavento.
Fogo is net als de andere Kaapverdische eilanden van vulkanische oorsprong. Het eiland heeft een oppervlakte van 476 km² en is rond van vorm. Het is daarom net zo breed als dat het lang is, zo’n 26 km. Momenteel wonen er op Fogo zo’n 40.000 inwoners.
→ Bekijk ook: waar ligt Kaapverdië precies?
In 1460 werd het eiland ontdekt door António Noli, destijds werd het eiland nog São Filipe genoemd. Later kreeg het eiland haar nieuwe naam Fogo, wat ‘vuur’ betekend. Rond het jaar 1500 kwamen de eerste vaste bewoners op Fogo. De voornaamste inkomstenbron van de huidige bewoners komt voornamelijk uit de landbouw, het verbouwen van koffiebonen en het maken van heerlijke wijnen. Naast dat de Pico do Fogo een bekend hoogtepunt is, valt er op Fogo nog genoeg te zien en te doen. Bezoek bijvoorbeeld het idyllische dorpje São Filipe, bezoek een zwart strand of ga bij een wijnboer op bezoek.
Verblijf aan de voet van de vulkaan en geniet van een spectaculair uitzicht vanuit je eigen bungalow! Chill lekker in je hangmat op je eigen dakterras.
Meer informatie
Duurzaam overnachten doe je in de bungalows van La Fora. Elke kamer is sfeervol ingericht en beschikt over een terras met een geweldig uitzicht op de bergen.
Meer informatie
Verblijf midden in het centrum van São Filipe in dit sfeervolle oude guesthouse. In dit gebouw hangt een geweldige sfeer en elke kamer is uniek!
Meer informatie
→ Bekijk ook: al onze favoriete hotels op Fogo
Hoewel je misschien zou verwachten dat het op Fogo altijd vulkanisch heet is valt dat behoorlijk mee. Het klimaat op Fogo laat zich het best omschrijven als warm met een hoge luchtvochtigheid. Dit komt doordat er vanwege de hoge bergen op Fogo veel wolken gevormd worden. Mede dankzij dit vochtige klimaat en de vruchtbare vulkanische grond is het eiland zeer geschikt voor landbouw. De temperatuur ligt meestal tussen de 20 en 25 ºC. Hier lees je alle informatie over het klimaat in Kaapverdië.
Je kunt je bezoek aan Fogo het beste combineren met het bezoek aan een of meerdere Kaapverdische eilanden. Er zijn diverse rondreizen te boeken waarop je een rondreis maakt over verschillende eilanden, Fogo wordt vaak in de rondreis opgenomen omdat het een uniek eiland is dat in schril contrast staat met bijvoorbeeld Boa Vista en Sal. Het voordeel van een georganiseerde rondreis is dat al het vervoer en de binnenlandse vluchten en ferry overtochten al geregeld zijn, dit kan behoorlijk in de kosten schelen en het scheelt sowieso een hoop geregel. Rondreizen waarop je ook Fogo aandoet vind je in de vorm van individuele privé rondreizen, wandelreizen en groepsreizen. Bekijk hier het complete aanbod van rondreizen naar Kaapverdië.
Er gaan vanuit België en Nederland geen directe vluchten naar Fogo. Het eiland heeft wel een eigen luchthaven maar kan geen internationale vluchten ontvangen. Je beste optie om op Fogo te komen is dus via een binnenlandse vlucht vanaf een van de andere Kaapverdische eilanden. De beste kans op een binnenlandse vlucht naar Fogo heb je vanaf de eilanden Sal en Santiago. Deze binnenlandse vluchten nemen zo’n 30 minuten in beslag. Met een beetje geluk heb je onderweg een prachtig uitzicht op alle Kaapverdische eilanden.
→ Bekijk ook: alles over vluchten en vliegtickets naar Kaapverdië
Daarnaast is het ook mogelijk om Fogo over zee te bereiken. De handigste optie is om de ferry vanuit Praia op het eiland Santiago te nemen. Op deze manier combineer je twee bijzondere Kaapverdische eilanden. De overtocht van Santiago naar Fogo duurt zo’n 5 uur. Het is dus een flink stuk varen, maar een overtocht met de ferry is wel een stuk voordeliger dan een binnenlandse vlucht. Vanaf Fogo kan je ook gemakkelijk het eiland Brava bezoeken. Met de ferry ben je hier in iets minder dan een uur. Lekker eilandhoppen dus! Enthousiast geworden? Lees hier al onze tips voor eilandhoppen in Kaapverdië.
Na aankomst in de haven Vale de Cavaleiros op Fogo is het logisch om de stad São Filipe als startpunt te nemen. In deze levendige stad zijn er veel leuke accommodaties te boeken. Je bereikt São Filipe het makkelijkst per taxi. Vanaf de haven waar je met de ferry aankomt naar het centrum São Filipe kan je ’t beste een taxi nemen. Vanaf de luchthaven naar São Filipe is het ook een kort ritje met de taxi. Beide ritten duren zo’n 10 tot 20 minuten. De taxirit betaal je contant. Hier lees je meer over de valuta van Kaapverdië, de Kaapverdische Escudo.
Het grootste gemak van een georganiseerde rondreis naar Fogo is dat al het vervoer al geregeld is. Op deze manier hoef je je geen zorgen te maken over de binnenlandse vluchten, ferry overtochten en transport naar je accommodatie.
Tijdens georganiseerde rondreizen wordt Fogo vaak gecombineerd met meerdere eilanden. Op deze manier heb je tijdens je rondreis door Kaapverdië de ideale combinatie van cultuur, strand en natuur. Tijdens deze 13-daagse groepswandelreis van Djoser bezoek je bijvoorbeeld de vier Kaapverdische eilanden Santiago, Fogo, São Vicente en Santo Antão.
Een andere favoriet is deze 12-daagse groepswandelreis van Djoser. Tijdens deze uitgebreide rondreis over de Kaapverdische eilanden bezoek je maar liefst 5 eilanden!
→ Bekijk ook: alle rondreizen naar Kaapverdië
De wandeling naar de top van de Pico do Fogo start vaak in het gemoedelijke dorpje Chã das Caldeiras. Vanuit São Filipe kan je een taxi of aluguer naar Chã das Caldeiras nemen. De aluguers zijn een vorm van lokaal transport, minibusjes die je deelt met andere reizigers. Ze vertrekken vanaf het marktplein en je bent zo’n drie kwartier onderweg. Tijdens je rit richting de vulkaan zien je het landschap langzaam veranderen. Van felgroene planten en grote plantages zie je het landschap steeds ruiger, droger en zwarter worden. Het maanlandschap met de indrukwekkende Pico do Fogo op de achtergrond levert spectaculaire plaatjes op.
Nabij het startpunt van de hike naar de top kom je waarschijnlijk ook lokale kinderen tegen die handgemaakte souvenirs verkopen. Vaak zijn het bijzondere beeldtjes gemaakt van het diepzwarte vulkanische gesteente. Een uniek souvenir om mee naar thuis te nemen.
Let erop dat de hike vaak erg vroeg in de ochtend begint, meestal rond 5 uur. Het is daarom aan te raden om te verblijven in Chã das Caldeiras. Lees hieronder meer over dit bijzondere dorpje. De hike start altijd vroeg in de ochtend omdat er onderweg naar de top geen enkele vorm van schaduw te vinden is. Als je de beklimming in de volle zon zou moeten doen dan is het te warm.
Als je de Pico do Fogo wilt beklimmen dan is het aan te raden om van te voren een tour te boeken. Daarnaast is het ook veel leuker om de hike onder begeleiding van een gids te maken omdat je op deze manier veel meer te weten komt over deze bijzondere vulkaan. Wat je sowieso nodig hebt zijn stevige wandelschoenen. Het terrein is behoorlijk ruig. Het wandelpad loopt stijl omhoog en je wandelt continue over gesteente en vulkanisch as. Het voordeel van bergschoenen is dat je bij elke minder diep wegzakt in de steentjes en as. Dit maakt het lopen een stukje minder zwaar. De klim gaat zo’n 1000 meter omhoog en neemt over het algemeen zo’n 4 uur in beslag.
Hoewel je niet echt hoeft te klimmen is een gemiddelde / goede conditie wel aan te raden. Het pad is gewoon te bewandelen maar je loopt dus wel geleidelijk 1 kilometer omhoog, houd daar rekening mee. Je wordt op de top echter wel beloond met een waanzinnig uitzicht. Vanaf de top heb je zicht op nog veel meer kleine vulkanen die nog steeds zwaveldampen uitspuwen. Ook de terugtocht naar beneden is behoorlijk spectaculair! Dit duurt vaak maar zo’n 30 minuten omdat je op de weg naar beneden kunt springen en hoppen in het vulkanisch grind. Het klinkt gek, maar als je jezelf gecontroleerd naar beneden laat vallen terwijl je met sprongen naar beneden gaat is ’t hartstikke veilig en erg tof om te doen!
Het is dus aan te raden om samen met een gids op pad te gaan. Naast dat je goede schoenen moet dragen dien je er ook rekening mee te houden dat de beklimming en vooral de afdaling behoorlijk stoffig kan zijn. Trek dus kleding aan die een beetje vies mag worden. Doordat je behoorlijk ver omhoog klimt kan het best fris aanvoelen richting de top. Neem iets warms mee. Laat je trouwens niet misleiden door de gevoelstemperatuur, de zon wordt op deze hoogte namelijk ook steeds sterker. Goed insmeren met zonnebrand is een must. Voldoende drinkwater en iets om te snacken voor onderweg worden vaak door je gids geregeld maar je kunt dit altijd even navragen of eventueel zelf meenemen.
Dat Pico do Fogo een actieve vulkaan is werd in 2014 nog eens duidelijk. Het wonen nabij een actieve vulkaan is niet zonder gevaar, tijdens de uitbarsting op 23 november 2014 werd het dorpje Chã das Caldeiras aan de voet van Pico do Fogo overspoelt met lava. De lavastroom verwoeste de huizen en het gehele dorp. Hoewel de bewoners een maand van te voren gewaarschuwd werden was het natuurlijk een groot drama, gelukkig zonder slachtoffers.
De bewoners van het dorpje lieten zich echter niet uit het veld slaan. Doordat ze zo’n sterke verbinding met hun dorp voelden hebben ze besloten om op dezelfde plek het dorp opnieuw op te bouwen. Er zijn zelfs huizen gebouwd bovenop de resten van de oude woningen. Momenteel wonen hier zo’n 700 mensen. Tijdens een bezoek aan dit bijzondere dorp kan je zelf aanschouwen hoe veerkrachtig de locals zijn. Ook de huisjes zijn het bewonderen waard. Ze zijn opgebouwd uit vulkanisch gesteente en de daken vertonen veel gelijkenis met de vorm van de vulkaan Pico do Fogo. Daarnaast is het klimaat op deze plek ideaal voor hun wijngaarden waar ze hun heerlijke wijnen produceren. Uiteraard kan je de wijnen ook proeven en kopen tijdens je bezoek, een leuk aandenken voor thuis!
Aan de voet van de vulkaan stond een prachtig bezoekerscentrum dat onder andere een prijs had gewonnen vanwege de architectuur. Het trieste verhaal is dat slechts 7 maanden na de opening van het bezoekerscentrum de vulkaan uitbarstte. Kort daarna verwoestte de lavastroom het complete gebouw. Er is nog niet begonnen aan de bouw van een nieuw bezoekerscentrum.
De stad São Filipe is met haar 20.000 inwoners voor Kaapverdiaanse begrippen een redelijke grote stad te noemen. Na Praia, Mindelo en Assomoda is het de op 3 na grootste stad van Kaapverdië.
Het centrum van de stad is verdeelt in twee gedeeltes: de lager gelegen stad, Vila Baixo en de hoger gelegen stad, Vila Riba. Te midden hiervan ligt de Alto San Pedro, dit plein verbind de twee stadsdelen met elkaar en vormt daarmee een centraal ontmoetingspunt voor de locals. Rondom dit plein vind je de leukste restaurants en cafés.
São Filipe is sowieso een met haar kleurrijke koloniale huizen sowieso een leuke stad om doorheen te wandelen. Overal zie je prachtige smaakvolle street-art en de pastelkleurige huizen leveren mooie plaatjes op. Hier ervaar je het echte Kaapverdiaanse lokale leven. De bekendste bezienswaardigheden van São Filipe vind je in Vila Baixo. Hier ligt een sfeervol plein met daaraan het stadhuis en mooie grote huizen uit het verleden. Even verderop is de Nossa Senhora de Conceição kerk te zien. Met haar mooie blauw-geschilderde façade is het een mooi plaatje van buiten maar als je de tijd hebt dan moet je de binnenkant ook even bekijken. In dit gebied zijn er ook nog wat chique koloniale huizen te bekijken.
São Filipe heeft ook een klein stadsstrand waar je wat verkoeling kunt op zoeken. De weg wijst zich vanzelf wanneer je richting de kust loopt. Je kunt het strand via enkele trappen bereiken. Het is de moeite waard om op het strand even een stukje door te lopen naar links of rechts. Hier is het strand vaak een stuk rustiger en ook schoner. Let er wel op dat dit strand niet echt geschikt is voor een duik in de zee. De stroming en de golven kunnen hier behoorlijk heftig zijn.
Wil je meer te weten komen over het leven op Fogo? Bezoek dan het kleine museum Casa Da Memoria. Hier worden onder andere gebruiksvoorwerpen van de locals tentoongesteld. De oudste voorwerpen dateren uit het jaar 1800. Ook kun je er een replica van een traditioneel huis bezichtigen en foto’s bekijken van de uitbarstingen van de Pico do Fogo.
→ Lees ook: de geschiedenis van Kaapverdië
Niet elk strand op Fogo is geschikt om te zwemmen vanwege de sterke stromingen en heftige kustlijnen. In het natuurlijke zwembad bij Ponta da Salina kan je gelukkig wel een duik nemen. Dit prachtige zwembad is door de natuur gevormd en wordt omringd door zwarte rotsen en kliffen. Neem een taxi of een aluguer om hier te komen. Op de meeste georganiseerde tours zal je ook een stop maken bij dit bijzondere zwembad.
Een andere spot om te zwemmen vind je in het westen bij de haven Vale de Cavaleiros. Het water is hier ook kalm genoeg om er veilig te kunnen zwemmen.
Twee drankjes die je sowieso geproefd moet hebben op Fogo: koffie en wijn! Dankzij de vruchtbare vulkanische bodem zijn er veel koffieplantages en wijngaarden op Fogo gevestigd. De verkoop hiervan is de belangrijkste inkomstenbron voor de locals op Fogo. En met succes! De koffiebonen en flessen wijn worden veel verkocht op de andere Kaapverdische eilanden en staan vaak op de kaart in goede restaurants op Kaapverdië.
De hike vanaf de krater van Pico do Fogo naar het dorpje Mosteiros is een mooie wandeling van zo’n 5 uur. Je loopt door koffieplantages, bananenbomen en weelderige groene landschappen.
De hike loopt richting de kust in het noorden, ondertussen zie je Pico do Fogo steeds verder achter je verdwijnen. Het noorden van Fogo bezit de meest vruchtbare grond. Hier vind je dan ook de meeste plantages en daarom wordt dit gebied ook wel de tuin van Fogo genoemd. Mosteiros is na São Filipe de grootste stad op Fogo. In het dorpje heerst een relaxte sfeer. Je kunt even naar de haven wandelen en in de restaurants genieten van de verse vangst uit zee.
Een reis naar Fogo is heel goed te combineren met de andere Kaapverdische eilanden. Vanwege de ligging arriveren de meeste reizigers op Fogo met een binnenlandse vlucht. Het is ook mogelijk om Fogo per ferry vanaf het eiland Santiago te bereiken, deze overtocht duurt zo’n 5 uur. Daarnaast is het vanaf Fogo ook mogelijk om het eiland Brava te bezoeken, dit kost je zo’n uurtje varen.
Wanneer je nog andere Kaapverdische eilanden wilt bezoeken in combinatie met Fogo dan kan je het beste een binnenlandse nemen vanaf Fogo of naar Santiago reizen en daar een binnenlandse vlucht pakken.
Heb je hulp nodig bij het samenstellen van je reis naar Fogo? Vraag hier een gratis reisvoorstel aan, onze Kaapverdië specialisten helpen je graag.
Lees ook over de andere eilanden:
Hulp nodig bij het samenstellen van je reis naar Kaapverdië? Doe een gratis aanvraag en onze Kaapverdië specialisten helpen je graag met een persoonlijk reisvoorstel.
Reisvoorstel aanvragen