Kaapverdië ligt in de Atlantische Oceaan voor de westkust van Afrika, op 570 kilometer afstand van de Senegalese hoofdstad Dakar. Kaapverdië is een land dat deel uitmaakt van het Afrikaanse continent. De groep van 10 Kaapverdische Eilanden bestaat uit negen bewoonde eilanden, een onbewoond eiland en verschillende kleinere eilandjes waarvan enkele beschermde natuurgebieden zijn. De Kaapverdische eilanden zijn gelegen tussen 14°30′ en 17°30′ noorderbreedte en tussen 22°30′ en 25°30′ westerlengte. Het grootste Kaapverdische eiland is Santiago, hier bevindt zich ook de hoofdstad Praia.
Inhoudsopgave:
Hoewel Kaapverdië niet op het continent Afrika ligt, maakt het wel deel uit van het Afrikaanse continent. Het eiland Santo Antão vormt zelfs het uiterste puntje van Afrika. De Kaapverdische eilanden liggen in de Atlantische Oceaan voor de kust van West-Afrika.
De Kaapverdische Eilanden worden beschouwd als een deel van de ecoregio Macaronesië. Ook de Canarische eilanden, Madeira en de Azoren maken deel uit van Macaronesië. De eilandengroepen van Macaronesië vertonen qua klimaat en landschap veel overeenkomsten, ondanks dat ze ver uit elkaar liggen in de Atlantische Oceaan. Kaapverdië ligt bijvoorbeeld op zo’n 2500 kilometer afstand van de Azoren. De benaming Macaronesië komt uit het Grieks en betekent ‘gelukkige eilanden’.
Alle Kaapverdische eilanden zijn van vulkanische oorsprong, dat houdt in dat ze miljoenen jaren geleden zijn ontstaan uit vulkaanuitbarstingen diep in de zee. Door de ligging van Kaapverdië hebben de eilanden een uiteenlopende vegetatie, landschappen en klimaat. Sommige van de Kaapverdische eilanden liggen in wind beschutte zones en andere eilanden liggen in meer tropische zones. Dit is ook de reden waarom je op Santo Antão en Santiago meer groene landschappen ziet dan op Boa Vista en Sal.
De Afrikaanse archipel is geografisch gezien verdeeld in twee groepen. In het noorden bevinden zich de bovenwindse eilanden, Ilhas de Barlavento. In het zuiden bevinden zich de benedenwindse eilanden, Ilhas de Sotavento.
De in het noorden gelegen Barlavento-eilanden bestaan uit Santo Antão, São Vicente, São Nicolau, Sal en Boa Vista. De kleine onbewoonde eilanden Santa Luzia, Branco en Raso liggen ook in dit gebied. De in het zuiden gelegen Sotavento-eilanden worden ook wel de woestijn-eilanden genoemd. Hieronder vallen de eilanden Maio, Santiago, Fogo, Brava. Ook de drie kleine onbewoonde eilandjes Rombos-Grande, Luís Carneiro, en Cima behoren tot deze groep.
De eilanden van Kaapverdië liggen in de vorm van een hoefijzer uitgestrooid in de Atlantische Oceaan. De afstanden tussen de eilanden is niet groot, wat Kaapverdië dus ook een ideale bestemming maakt voor een rondreis. Wist je dat er op elk van de eilanden een eigen variant van de Kaapverdiaanse taal Crioulo gesproken wordt? Hier lees je alles over de taal van Kaapverdië.
Het eerste Kaapverdische eiland helemaal linksboven in het noorden is het bergachtige eiland Santo Antão. Dit is het eiland dat relatief veel vegetatie heeft. Niet voor niets staat dit eiland dan ook bekend als wandelparadijs.
Iets meer naar het zuidwesten vind je het naastgelegen eiland São Vicente op de kaart. Dit is een redelijk droog eiland, met als belangrijkste plaats de grote haven van Mindelo. In de levendige stad Mindelo vind je ook een gezellig stadsstrand waar je veel locals zal tegenkomen.
Het volgende eiland in de rij is het kleine eiland Santa Luzia. Dit eiland is niet meer bewoond, net zoals de mini-eilandjes Razo en Branco. Deze twee eilanden zijn beschermde natuurgebieden om het rijke vogelleven in stand te houden. Hier lees je alles over de vogels op Kaapverdië.
Het eerstvolgende eiland is São Nicolau. Dit eiland heeft in het zuiden een droog landschap en daartegenover vind je prachtige groene berg-partijen.
Verder naar het westen ligt het welbekende Kaapverdische eiland Sal. Sal is het eiland met de meeste zonuren en staat bekend om de prachtige stranden en resorts. Veel vakantiegangers verblijven op Sal vanwege het ruime aanbod aan resorts en hotels. Het dorpje Santa Maria en de pier zijn twee van de bekendste highlights.
Iets zuidelijker gelegen op de kaart van Kaapverdië vind je het woestijnachtige eiland Boa Vista. Ook dit Kaapverdische eiland staat bekend om de prachtige zandstranden en duinen die vanuit de Sahara zijn aangewaaid. Ook Boa Vista heeft een ruim vakantie aanbod. Naast de stranden kan je hier veel uitstapjes maken.
Nog een stuk zuidelijker gelegen op de kaart beginnen de benedenwindse eilanden van Kaapverdië. Hier vind je het relatief vlakke eiland Maio. Dit bijzondere kleine eiland is nog redelijk onontdekt en biedt prachtige verlaten zandstranden, bossen en lieflijke dorpjes.
Meer naar het westen, links van Maio ligt Santiago op de kaart. Santiago is het grootste en dichtstbevolkte Kaapverdische eiland, hier bevindt zich ook de hoofdstad Praia. Santiago is een behoorlijk groen eiland. Met name in het bergachtige centrum van het eiland zie je prachtige bergen en valleien.
Fogo is het volgende eiland op de kaart van Kaapverdië. Dit eiland ligt in het zuidwesten en staat bekend om de indrukwekkende gelijknamige vulkaan Pico do Fogo. Vanwege het vele vulkanische gesteente is dit eiland behoorlijk zwart. Doordat de vulkanische grond vol mineralen zit wordt er veel landbouw bedreven op Fogo.
Brava is met haar glooiende groene heuvels een heerlijk eiland om te bewandelen. Vanwege de vele bergen is het klimaat hier een stuk vochtiger. Net als Fogo heeft dit groene eiland een gunstig klimaat voor landbouw.
Ten oosten van Kaapverdië ligt het Afrikaanse continent. De dichtstbijzijnde landen zijn Mauritanië, Senegal en Gambia. De hoofdstad van Senegal, Dakar, ligt op ongeveer 570 kilometer afstand van de Kaapverdische Eilanden. Op ongeveer gelijke afstand ligt ook de woestijnstaat Mauritanië.
Het klimaat op Kaapverdië kan daarom ook vergeleken worden met het klimaat van Senegal en Mauritanië. Of beter gezegd; een combinatie van beide landen. Dezelfde winden beïnvloeden het klimaat op het vasteland en op de eilanden: Kaapverdië ligt tussen de passaatwinden en de harmattan, de hete en droge woestijnwind die het zand van de Sahara meevoert. De ligging van de Kaapverdische eilanden zo dicht bij de Afrikaanse woestijngebieden bepaalt dus het klimaat, de vegetatie en de landschappen.
De Afrikaanse eilandengroep is volledig omgeven door het water van de Atlantische Oceaan. De geografische coördinaten van Kaapverdië zijn 16°N 24°W. De GPS-coördinaten zijn 16.0202139,-25.1099599. Deze punten plaatsen de archipel zowel op het noordelijk als op het westelijk halfrond. De Kaapverdische eilanden liggen boven de evenaar.
In het noorden reikt het land van Kaapverdië tot Ponta dol Sol, een stad op het eiland Santo Antão. Het meest noordelijke punt van het land heeft als coördinaat 17°12′ noorderbreedte. Het meest zuidelijke punt is Ponta Nho Martinho, gelegen op het eiland dat Brava. Dit punt bevindt zich op 14°48′ noorderbreedte.
In het oosten strekt Kaapverdië zich uit tot Ponta Meringuel. Met een lengtegraad van 22°40′ W bevindt het meest oostelijke punt zich op het eiland Boa Vista. In het westen ligt het verste punt van Kaapverdië op een lengte van 25°25′ W. Dit punt ligt in Ponta Chao de Mongrade op het eiland Santo Antão. Hiermee vormt Santo Antão het meest westelijke puntje van het Afrikaanse continent.
Je kunt de Kaapverdische eilanden bereiken via de zee en via de lucht. Vanwege de korte vliegtijd vanuit Nederland zijn de eilanden het beste te bereiken met het vliegtuig. Doordat de eilanden relatief dichtbij elkaar liggen kan je tijdens een vakantie in Kaapverdië gemakkelijk meerdere eilanden bezoeken. Tussen de eilanden kan je reizen met de boot of met het vliegtuig.
→ lees ook: alles over goedkope vliegtickets en vluchten naar Kaapverdië
Stel je vraag hieronder! Wil jij de Kaapverdische eilanden zelf ontdekken nu je weet waar ze liggen op de kaart? Bekijk dan hier het complete aanbod van vakanties naar Kaapverdië. Bekijk de leukste excursies op Kaapverdië of lees alle benodigde praktische informatie voor vertrek.
Hulp nodig bij het samenstellen van je reis naar Kaapverdië? Onze Kaapverdië specialisten helpen je graag met een persoonlijk reisvoorstel.
Reisvoorstel aanvragen
1 bericht
Wij zijn in januari/februari naar Sal geweest en gaan van 1-12 sept. naar Boa Vista. Heerlijk genieten daar. Prachtige resorts, heerlijk eten en lekkere cocktails. Volop zon met een lekker windje. Prima vertoeven daar.