Hoewel Kaapverdië zeker niet bekendstaat om de vele wildlife, is de onderwaterwereld rondom de Kaapverdische eilanden wel zeer rijk. Tijdens het snorkelen en/of duiken heb je dan ook kans tal van indrukwekkende vissen tegen te komen. Daarnaast wordt hier volop vis gevangen, waaronder de grote exemplaren van de oceaan. Niet voor niets wordt Kaapverdië vaak bestempeld als een van de beste plekken ter wereld om te (big game)vissen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over vissen rondom Kaapverdië!
Inhoudsopgave:
Kaapverdië is een van de beste bestemmingen ter wereld waar je zeer verse vis kan eten. Als je naar de pier in Santa Maria op het eiland Sal gaat, dan zal je ook veel bootjes zien die net hun vers gevangen vis naar binnen halen. Bovendien staan de eilanden bekend om de big game fishing, wat inhoudt dat ze grote vissoorten vangen. Denk aan tonijn, marlijn en zwaardvis. Hieronder lichten we een aantal soorten uit.
Vooral de blauwe marlijn is hier een zeer geliefde vis en echt het pronkstuk van de vissen rondom Kaapverdië. Deze vis kan ruim 4 meter lang worden en maar liefst 900 kilo wegen, een enorm dier dus! Bovendien is de blauwe marlijn het snelste waterdier ter wereld dat wel 90 kilometer per uur kan zwemmen. Je kan je dus voorstellen dat het vangen van de blauwe marlijn een intensieve handeling is. Het duurt soms zelfs uren voordat een blauwe marlijn wordt gevangen. Mocht je van vis houden, dan is het een must marlijn te bestellen in een van de visrestaurants. Sterker nog: nergens in de wereld kom je meer marlijn tegen als rondom de Kaapverdische eilanden. De blauwe marlijn wordt voornamelijk rondom de eilanden Sal, Boa Vista, Sao Vicente en Santiago gevangen.
Niet alleen de blauwe marlijn is een populaire vis rondom de Kaapverdische eilanden, ook de witte marlijn leeft hier. Deze verplaatsen zich vaak in groepjes en bevinden zich tot 150 meter in de zee. De witte marlijn eet zelf verschillende vissen en kan tot 3 meter lang worden.
De wahoo is een straalvinnige vissensoort die familie is van de makreel. De vis kan tot 2,5 meter lang worden en bevindt zich in verschillende oceanen en zeeën, waaronder de Grote Oceaan, de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan. De wahoo zwemt niet heel diep, slechts tot 12 meter. Deze vis is dus een stuk gemakkelijker om te vangen dan bovengenoemde vissen. Wahoo wordt voornamelijk rondom het groene eiland Santo Antao gevangen.
Wederom is de geelvintonijn een straalvinnige vis en familie van de makreel. Ook deze vis kan ruim 2 meter lang worden en komt voor in alle oceanen. De geelvintonijn komt maar liefst 400 meter diep in de zee voor. Helaas slinkt het aantal geelvintonijnen en deze vis wordt dan ook goed in de gaten gehouden.
De geelstaart, in het Engels ook wel Amberjack genoemd, is een Atlantische en Pacifische vis. Ze worden overal ter wereld geconsumeerd, maar vooral in Japan is deze vissoort populair. Niet alleen de mens is een vijand, maar de geelstaart wordt ook vaak gegeten door grotere vissen zoals de eerder genoemde geelvintonijn of haaien.
De tandbaars zijn vaak flinke joekels. Niet per se omdat ze zo groot worden, maar vooral ontzettend zwaar. De tandbaars kunnen iets langer dan een meter worden en maar liefst 100 kilo wegen. Al een lange tijd wordt er intensief gejaagd op de tandbaars. Niet alleen rondom de Kaapverdische eilanden, maar ook in de Middellandse Zee. Om de tandbaars te beschermen mag hier dan ook niet meer op gejaagd worden in de Middellandse Zee. Sindsdien nemen de aantallen dan ook flink toe.
Ook worden hier dorade, barracuda’s, tandbaars, ruvettus, goudmakreel, tonijn en wahoo gevangen. Vooral makreel, tonijn en dorade kom je vaak tegen op de menukaarten. Blauwe marlijn kan je voornamelijk eten tussen half maart en eind juni, witte marlijn tussen juli en november, geelvintonijn tussen september en december, dorade tussen juni en september, en wahoo het hele jaar door.
Het is niet mogelijk om zomaar zelf te gaan vissen rondom de Kaapverdische eilanden. Hier heb je namelijk een zogeheten visvergunning voor nodig van de autoriteiten. Natuurlijk mag je wel mee op een visexcursie van partijen die gekwalificeerd zijn en de benodigde vergunningen hebben, waarbij je met professionele vissers op pad gaat. In Kaapverdië maken ze onder andere gebruik van de technieken bodemvissen, jigging, popperen, kantvissen, trollen, driften, chummen en hoogzeevissen.
Ben je op vakantie naar Kaapverdië en lijkt het je leuk een dagje mee te vissen? Er zijn op diverse eilanden excursies te boeken waar je met een boot met hengels en een ervaren schipper op pad gaat. Het is maar net waar je van houdt: je kunt ervoor kiezen om te vissen vanaf een boot of vanaf het strand.
Boek dan deze excursie waarbij je 5 uur lekker gaat varen en gaat vissen. Hang je hengel uit en probeer wat kleine vissen te vangen. De excursie vertrekt vanuit Boa Vista en is inclusief drankjes en een heerlijke barbecue. Tijdens deze excursie kan je ervoor kiezen om in de ochtend of in de middag een paar uurtjes te gaan vissen. Wil je liever op het strand staan tijdens het vissen? Kies dan voor deze ervaring waarbij je samen met lokale vissers de mooiste vissen uit de zee haalt.
Ga je niet naar Boa Vista op vakantie maar verblijf je op Sal? Ook op dit zonnige eiland zijn er meerdere aanbieders waar je terecht kunt voor een dagje vissen. Kies bijvoorbeeld voor deze excursie waarbij je traditionele vistechnieken van een lokale expert leert. Vind je het leuk om vanaf het strand te vissen? Kies dan voor deze ervaring 4 uurtjes tot zonsondergang gaat vissen.
Wil je liever op een ander eiland vissen? Stuur ons gerust een berichtje, dan koppelen we je aan een lokale gids of visserman waarmee je op pad kunt gaan.
Nee, niet alle vissen rondom de Kaapverdische eilanden worden gevangen voor consumptie of handel. Veel vissen worden ook meteen weer teruggeplaatst in zee nadat ze zijn gevangen. Sportvissen is dan ook een populaire activiteit hier. Houd er rekening mee dat veel bewoners leven van de visserij.
Natuurlijk leven er in de wateren rondom Kaapverdië nog veel meer dieren. Je kunt tijdens je vakantie in Boa Vista bijvoorbeeld ook op een indrukwekkende excursie gaan om de walvissen in Kaapverdië te spotten. Ook kan het erg leuk zijn om de schildpadden in Kaapverdië te zien.
Zoek je liever wat meer spanning op? Bekijk dan hier welke haaien in Kaapverdië leven. Er komen gelukkig geen slangen in Kaapverdië voor. Spinnen en muggen leven er wel, maar over het algemeen zijn deze niet gevaarlijk.
Heb jij nog vragen over het vissen in Kaapverdië? Laat het ons vooral weten in een reactie hieronder. Of bekijk hier de beste Kaapverdië All Inclusive aanbiedingen van dit moment.
Hulp nodig bij het samenstellen van je reis naar Kaapverdië? Onze Kaapverdië specialisten helpen je graag met een persoonlijk reisvoorstel.
Reisvoorstel aanvragen